dimecres, 4 de novembre de 2015

La Trilla

El 18 de juny de 1963 l’Excel·lentíssim Bisbe de Lleida, D. Aurelio Del Pino Gómez, ven a onze llauradors de Castillonroy les terres que el Bisbat tenia al poble i que els esmentats llauradors menaven de temps.

Les dites terres, a la Trilla, havien estat propietat de Casa de l’Hereu, sí bé sempre les van conrear uns altres pagesos del lloc. Estaven dividides en dotze tallades, tot i que de les dos del mig se’n van fer una sola i una es va donar en do a l’administrador.

Els amos eren tres germans. Un, concretament, capellà, D. Julià Coll, i al voltant de 1924 es va perdre pràcticament la casa. S'ha de dir, però, que llavors el capellà ja estava mort, i també una altre dels seus germans. L’altra germana, la Mamesa, anomenada així per estar casada a Tamarit, amb un home que li deien el Mamès, s’ho va vendre tot. Totes les propietats menys, precisament, les esmentades terres de la Trilla, que les va donar en treudo al Bisbat, el mateix any 1924, en què també va morir la Mamesa.

Els pagesos havien de pagar en cens, al capellà del lloc, tots el anys, el dia de Cap d’Any, 40 pessetes.

Els anys anaven passant, les contribucions anaven pujant, però no el que els pagesos havien de pagar que continuava sent 40 pessetes cada 1 de gener.

El capellà, evidentment, ho volia més car i se sap que, en fer la Carretera de l’horta, la Nacional 230, es va pagar 22.000 pessetes per cada tallada, que va rebre cada pagès.

Finalment, després de diversos estira i arronsa, el 18 de juny de 1963 el Bisbat va decidir vendre les terres als seus treballadors: José Perera Cristóbal, José Casals, Pío Curiá, Antonio Mauri Bitriá, Francisco Aguilar, Ramón Ferrer, Blas Llena, Manuel Llena, Ramón Bitriá, Benjamín Bellera i José Aguilar Castells.

Aquell mateix dia, el Bisbat va vendre la casa del Carrer de Mig nº 24, que havia pertanyut a l'Església, a Luis Castarlenas Nadal. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada